Fret

Fretten en de Mexicaanse griep

Zie ook: zoönosen: tussen mens en dier overdraagbare aandoeningen.

De Mexicaanse griep is nauwelijks besmettelijk voor hond en kat maar wel voor de fret en het varken. Het virus gedraagt zich in het lichaam van de fret op dezelfde manier als bij de mens. De verschijnselen van een fret met griep doen ook denken aan een mens met griep. De fret wordt dan ook gebruikt als model voor grieponderzoek. Het is dus goed om u te realiseren dat indien u griep heeft ook u fretten kan besmetten, en dat fretten die griep hebben ook u kunnen besmetten. Griep is dan ook een zoönose. Dit besmetten gebeurt via de lucht, maar kan ook via de handen worden overgedragen en is daardoor niet makkelijk te voorkomen.

Maatregelen:

  • In goed geventileerde ruimten (de buitenlucht) wordt griep minder snel doorgegeven
  • Hoesten en niezen natuurlijk niet in de nabijheid van anderen. Tissues direct weggooien.
  • Was voor en na elk contact regelmatig de handen.
  • Houdt alle contact materialen, zoals drink- en etensbakjes goed schoon.

Vaccinatie advies voor fretten

De ziekte van Carré (hondenziekte) is een virusziekte met snel verloop en sterfte die honden en fretten van alle leeftijden kan aantasten. Verspreiding vindt plaats via speeksel, urine en ontlasting. Tegen virus infecties bestaan geen medicijnen.

De vaccinatie-adviezen:
Pup vanaf 9 weken:
Enting hondenziekte (Nobi-vac® puppy DP)
Daarna op 14 weken:
Enting hondenziekte (Nobi-vac® puppy DP)
Daarna Jaarlijks:
Enting hondenziekte (Nobi-vac® puppy DP)

De vaccins voor hondenziekte zijn ontwikkeld voor de hond en ook veilig voor de hond. De fret is echter veel gevoeliger voor hondenziekte en niet elke entstof voor de hond is dan ook veilig voor de fret. Let er dan ook op dat uw fret de juiste entstof krijgt! Niet alle dierenartsen zijn bekend met de fret en met bovenstaand vaccinatie advies. Fretten ouder dan drie maanden die nooit eerder zijn geënt kunnen het beste 2x met een tussentijd van ongeveer 3 weken worden gevaccineerd en daarna jaarlijks. Als er een fretje is gevonden en het niet zeker is of het diertje is gevaccineerd kan men er maar beter vanuit gaan dat het diertje niet is gevaccineerd. Een extra vaccinatie (mits de juiste entstof wordt gebruikt) is namelijk niet schadelijk, niet vaccineren is dat wel.

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës is een virusziekte die levensgevaarlijk is voor alle warmbloedige dieren inclusief de mens (zie ook publicaties) Het virus komt met speeksel via een wond in het lichaam en verspreidt zich langs de zenuwbanen naar de hersenen waarna uiteindelijk het dier sterft. Verspreiding gebeurt via speeksel (bijtwonden) van vossen, dassen, en andere dieren. De vaccinatie tegen hondsdolheid is alleen verplicht als de fret meegenomen wordt naar het buitenland. Tevens moet het dier dan gechipt zijn en een officieel Europees Dierenpaspoort bezitten. Email ons voor nadere informatie.

Castratie bij een mannetje

Castratie van een mannetje kan vanaf 5 maanden of als het fretje al duidelijk dekgedrag vertoont of sterk begint te ruiken. Anders kan men beter wachten tot 6 maanden. Door castratie worden mannetjes makkelijker in de omgang en neemt de geur ten gevolge van de vetachtige secretie van de huid met 90% af. Bij castratie worden de testikels verwijderd onder narcose. Controleer van tevoren of beide balletjes zijn ingedaald.

Castratie (sterilisatie) van het vrouwtje

Vrouwtjes die niet gedekt worden, hetgeen in de natuur niet voorkomt, blijven loops. Deze loopsheid gaat gepaard met de continue productie van oestrogenen die op den duur leidt tot een beenmergdepressie waardoor een ernstige en zelfs dodelijke bloedarmoede kan ontstaan. 8 maanden is hiervoor gebruikelijk. Bij deze operatie worden beide de eierstokken (en de baarmoeder) verwijderd. Sterilisatie: het onvruchtbaar maken door de eileiders af te binden is hiervoor geen oplossing. Eierstokken moeten compleet worden verwijderd. Gebeurt dit niet dan wordt de fret opnieuw loops en moet er opnieuw worden geopereerd. Een dierenarts moet dan ook voldoende ervaring hebben met de ingreep en de narcose. Gasnarcose via een speciaal dubbelwandig gaskapje heeft daarbij de voorkeur. De laatste jaren is het ook mogelijk om met een implantaat de hormoon productie van eierstokken en testikels een periode te onderdrukken.

Narcose en chirurgie

Fretten zijn kleine dieren. Dit heeft betekenis voor de narcose en chirurgie van de fret. Veelal worden fretten met behulp van een injectie in narcose gebracht. In de praktijk blijkt er geen doseringen te zijn die bij al fretten een voldoende diepe en betrouwbare narcose geeft. Dit is eigenlijk het geval bij alle narcose middelen die in de spier worden toegediend (zie ook de algemene informatie over narcose). Ander gezegd: met injectie narcose bestaat het risico dat fretten of niet diep genoeg slapen of niet meer, of zeer moeilijk, wakker worden. Een fret is een klein diertje en zonder maatregelen al snel onder narcose. Zeker als het dier ook nog eens geschoren en gewassen wordt voor een buikoperatie zal de fret niet snel bijkomen na de operatie of ingreep. Een verantwoorde methode voor chirurgie bij een fretje is toediening van een roesje onder gasnarcose met een speciaal dubbelwandig kapje zodat het ook veilig is voor het OK personeel Daarnaast zorgt een speciaal waterbedje van 40°C en een snelle recovery voor een minimaal operatie riscico.

Ontwormen

Er heerst nog steeds een wijdverspreid misverstand dat fretten standaard ontwormd moeten worden zoals dat bij de hond en kat wordt aangeraden. Fretten hebben echter een natuurlijke weerstand tegen wormen en hoeven dus niet standaard te worden ontwormd. Slechts als men vermoedt dat er wormen in de ontlasting aanwezig zijn, kan men de ontlasting laten onderzoeken waarna we een passend wormmiddel kunnen toedienen.

Behandeling tegen parasieten

Oormijt, vlooien, mijten en zelfs wormen zijn bij de volwassen fret zeer gemakkelijk te behandelen. Eenmalig één pipetje Stronghold® van 15 mg (voor pups en kittens) in de nek is voldoende. Het is belangrijk alle fretten tegelijk te behandelen omdat ze elkaar kunnen besmetten. Bij puppies onder de 500 gram moet de dosering van Stronghold® door de dierenarts worden aangepast. Als eventueel alternatief is Frontline® een geschikte vervanger voor de bestrijding tegen vlooien en teken. Frontline® werkt helaas niet tegen oormijt.

Jaarlijkse check-up

Bij fretten vanaf 4 jaar is het zinvol om jaarlijks (bijvoorbeeld tijdens de enting) naast het uitgebreid lichamelijk onderzoek ook een klein bloedonderzoek te laten verrichten en/of een röntgenfoto te laten maken. Hiermee kunnen eventuele aandoeningen in een vroeg stadium worden opgespoord. Ook het gebit moet goed bekeken worden en kan eventueel, onder lichte narcose, gereinigd worden.

Let op het gedrag van uw fret

U kent uw fret het best. Wanneer er plotseling veranderingen optreden in gedrag en gewoontes en u kunt er niet achterkomen wat er aan de hand is, wacht dan niet te lang om met de fret naar de dierenarts te gaan. Fretten kunnen in een paar uur uitdrogen en als gevolg hiervan sterven. Als een fret gezond is en alles wordt gedaan om hem gezond te houden kunt u er vele jaren plezier van hebben. Ook geeft het maandelijks bijhouden van het gewicht van uw fret een goede indruk over zijn gezondheid.

.