Oog

Deze pagina bevat specifieke informatie over aandoeningen van het oog van de kat.

Voor algemene informatie over het oog: klik hier.
Voor specifieke informatie over het oog van de hond: klik hier.

Aandoeningen buiten het oog die invloed hebben op het oog

Geluxeerde kaak

Een geluxeerde kaak wordt vaak veroorzaakt door een aanrijding. Omdat katten vaker bij een aanrijding betrokken zijn, hebben zij vaker een kaak luxatie. Als het gewricht uit de kom schiet is het mogelijk dat de bovenkaak naar de oogkas schiet en de oogsteel (met de oogzenuw) kan beschadigen.
Het plaatje hiernaast is een schedel van een kat. De pijl wijst naar de plek waar het kaakgewricht uit de kom schiet waardoor het bot richting de oogkas gaat en deze kan beschadigen.
In het geval van een kaakluxatie zal er eerst geprobeerd worden om het gewricht weer in de kom te brengen zonder dat er geopereerd hoeft te worden. Hierbij wordt het dier wel onder narcose gebracht. Door een potlood tussen de kiezen te klemmen en de kaak op een specifieke manier te bewegen wordt er geprobeerd om de kaak weer in te de kom te krijgen. Als dit niet lukt is meestal een operatie nodig om de kaak weer op de goede plek te krijgen.

 

Chronische ontstekingen

Bij katten zijn ontstekingen van de iris (uveïtis) berucht als gevolg van virussen. Voorbeelen hiervan zijn FeLV, FIP, FIV en toxoplasmose. Bij deze gevallen zijn er dan nog maar weinig andere verschijnselen te vinden of zijn deze verschijnselen aspecifiek (bijvoorbeeld vermageren). Met behulp van bloedonderzoek kan er bij een uveïtis onderzocht worden of de kat één van de afwijkingen heeft. Wel is het zo dat bij negatieve uitslagen, de ziekten nog niet geheel zijn uit te sluiten.
Toxoplasmose komt veel voor en kan aangeboren zijn, maar is vaker pas na de geboorte opgelopen. Voorheen was bij de hond het canine adenovirus (CAV-1) een beruchte verwekker van uveïtis. Tegenwoordig wordt hiertegen geënt waardoor deze oorzaak niet meer voorkomt.

Aandoening van de uvea

Uveïtis

Voor de uitleg van een uveïtis: klik hier.
Bij katten is lang gedacht dat dergelijke lokale veranderingen zouden wijzen op chronische virusinfecties als FIP en FeLV. Dit blijkt niet het geval. Is de kat gezond, dan hebben dergelijke plekjes in de iris bij de kat naar de huidige inzichten geen directe betekenis en hebben deze katten niet meer of minder kans dan andere katten om slachtoffer te worden van deze gevreesde ziekten.

Aandoeningen van de cornea (hoornvlies)

Cornea (hoornvlies) sequestratie

Voor uitleg over de cornea (hoornvlies) klik hier.

Een cornea sequestratie is een veelvoorkomende aandoening bij de kat. Bij sommige rassen komt deze aandoening vaker voor. Een voorbeeld hiervan is het Persische ras. Typisch uit een cornea sequestratie zich als een zwart-bruine plaque (neerslag) die necrotisch (afstervend) is. De verkleuring komt door melanine, het pigment wat zorgt voor verkleuring in de huid, haar en ogen. Andere symptomen kunnen het sluiten van de oog zijn en een afscheiding uit het oog. Een chronische irriatie van het hoornvlies kan aanleiding geven tot een cornea sequestratie. Voorbeelden hiervan zijn een entropion of een keratitis. Ook een bepaald virus (FHV-1) kan betrokken zijn bij de sequestratie. Maar er zijn nog tal van andere oorzaken die kunnen bijdragen aan de sequestratie. De diagnose kan gesteld worden aan de hand van een combinatie van de klachten, microbiologisch onderzoek, een fluoresceïne test of een Schirmer Shear test.

Bij de behandeling kan geprobeerd worden om de onderliggende oorzaak te behandelen. Maar in de meeste gevallen is de voorkeursbehandeling chirurgie. Het voordeel van opereren is dat de kat snel verlost is van de pijn en de aandoening eerder verholpen wordt. Bij deze operatie wordt er meestal door middel van een ondiepe snede het buitenste deel van de afgestorven cornea weggehaald. Deze operatie kent relatief weinig risico’s. Vaak is de prognose dan ook goed. Als de necrose dieper zit kan het soms ook zijn dat er een wat uitgebreidere operatie moet plaatsvinden. Hierbij wordt er een diepere snede gemaakt en is er ook een herstelling van het hoornvlies nodig. Dit wordt gedaan in dezelfde operatie. Doordat deze operatie wat uitgebreider is, is de kans op complicaties ook wat groter. Maar als er de eerste week geen complicaties optreden is er ook hier een goede prognose.