Vaccineren
Kittens worden tegen niesziekte en kattenziekte gevaccineerd als ze 9 en 12 weken oud zijn. Indien moeder niet is gevaccineerd kan het verstandig zijn de kittens al op 6 weken te vaccineren.
Kittensterilisatie
In het buitenland, maar ook in Nederland, is inmiddels veel onderzoek gedaan naar sterilisatie op veel jongere leeftijd, de zogenaamde kittensterilisatie (of beter kittencastratie). Hierbij wordt de poes al gesteriliseerd voordat ze naar de nieuwe eigenaar gaat, dat wil zeggen voordat ze 14 weken oud is. Uit onderzoek en ervaringen met steriliseren op deze jonge leeftijd blijkt dat dit geen nadelen heeft en zelfs een paar voordelen. Hoewel dit ook in Nederland, al jaren gebeurt, is het een methode waar veel eigenaren nog aan moeten wennen. Er is dus geen enkel bezwaar om katten al te laten steriliseren als ze 5 maanden oud zijn. Het heeft zelfs een voordeel omdat katten al met 5 maanden krols kunnen worden. Elke krolsheid heeft een beperkt risico op ontsnappen en een vroege dekking. Daarbij neemt bij elke krolsheid of pilgebruik het risico van borstkliertumoren toe.
Navelbreuk
Navelbreukjes komen veel voor. Deels is dit omdat er in veel gevallen nog niet standaard bij de geboorte van kittens en pups aan navelverpleging gedaan wordt. De navel raakt dan geïnfecteerd en ontstoken en gaat dan niet goed dicht. Dit geeft zelden klachten en krijgt daarom vaak ook niet de aandacht. Doordat de navel verbonden is met de blaas, komt het nogal eens voor dat het zindelijk worden van pups of kittens met een ontstoken navel niet goed lukt door de blaasinfectie.
In theorie kunnen navelbreukjes leiden tot het inklemmen van de darmen, in de praktijk komt dit echter zeer zelden voor. Dit heeft twee redenen.: aan de ene kant omdat het gaatje vaak te klein is voor de darmen, aan de andere kant omdat in de buik op deze plek het buikvet zit. Dit buikvet kan wel ingeklemd raken. Het zwelt dan wat op en is een periode gevoelig bij aanraken. Vaak groeit het vet dan vast in de opening waardoor de natuur het navelbreukje dus zelf weet op te lossen.
Mocht een darm toch ingeklemd raken dan kunnen de volgende verschijnselen optreden:
- Acuut stoppen met eten en drinken
- Braken
- Buik (zeer) pijnlijk pijnlijk bij aanraken
- Huisdier voelt zich echt niet lekker
Het optreden van een darminklemming is een spoedgeval maar komt dus zeer zelden voor waarbij er voldoende alarmerende verschijnselen optreden.
Bij poezen is het een goed gebruik om de navelbreuk even te dichten op het moment dat ze gesteriliseerd wordt. Bij de castratie van de kater is dit minder voor de hand liggend maar kan een navelbreuk simpel verholpen worden. Dit gaat door middel van een kleine operatie; enkel een hechting erop is onvoldoende. Hierbij wordt operatief de breukpoort opgezocht en een klein randje (1 mm) rondom eraf gehaald. Hierdoor ontstaat er een vers wondje dat dicht gehecht wordt met niet-irriterend materiaal wat lang ondersteuning biedt.